fallback

От IPO-то на Twitter ще излезе само един милиардер

Капиталът на компанията е разпределен между много акционери, смята се, че авторът на идеята за социалната мрежа вече дори няма дялове

09:20 | 08.10.13 г.

Първичните публични предлагания (IPO) на технологични фирми  са основните, гигантски събития за ликвидността на собствениците им, пише CNBC. Но Twitter е малко по-различен случай и предстои да стане ясно дали това ще проработи в полза на фирмата.

Въпреки че компанията незабавно ще получи пазарна капитализация, която може да надхвърли 10 млрд. долара, никой от т. нар. "вътрешни хора" не може да продаде акциите си и да излезе от фирмата незабавно. Освен това само един от водещите акционери ще стане милиардер - а той вече не работи в Twitter.

Документите за предлагането показват, че най-големият индивидуален акционер е Ивън Уилямс - бившият главен изпълнителен иректор на компанията. Той държи 12% от нея, или 56,9 млн. акции и ще стане единственият милиардер на хартия благодарение на IPO-то. Очаква се той да получи около 1,2 млрд. долара, ако оценката на Twitter е малко под 10 млрд. долара.

Джак Дорси, който често е публичното лице на Twitter, има дял от 4,9% или 23,4 млн. акции, което би му донесло около 470 млн. долара. За сравнение - главният изпълнителен директор Дик Костоло държи около 7,5 млн. Акции, или 150 млн. долара, а Питър Фентън, който е член на борда на директорите, има 6,7%, т.е. 31,6 млн. акции на стойност около 630 млн. долара.

Парадоксално, но Биз Стоун, който според мнозина е създателят на концепцията за Twitter, няма акции. Смята се, че той е продал дела си при едно от предишните предлагания. Компанията вече е набрала над 1 млрд. долара частни пласирания.

Останалите големи акционери са външни инвеститори като Юри Милнър, Union Square Ventures и други.

Разбира се тези дялове могат да донесат и повече пари, ако акциите на Twitter поскъпнат след листването на компанията.

Липсата на един голям акционер със супер-мажоритарен дял може да бъде възприета като знак, че Twitter е по-демократизирана и професионална компания, която не е обвързана с решенията на един единствен човек.

В същото време обаче липсата на централен акционер-основател като Марк Зукърбърг във Facebook, Рийд Хастингс в Netflix или пък момчетата от Google - може да е и проблем. Комбинацията от един предприемач с визия и концентриран дял в дадено дружество често е доста мощна в Силициевата долина.

Предстои да видим дали разпръсването на богатството и решенията също може да е рецепта за успех.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:27 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Социални мрежи виж още