fallback

Как IPO-то на Facebook позлати родния край на социалната мрежа

Среднoстатистическата седмична заплата в окръг Сан Матео се е удвоила до 3240 долара за четвъртото тримесечие на 2012 г.

18:41 | 09.07.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Facebook е източник на увеличаването на благосъстоянието в цялата област. Снимка: Ройтерс

Рядко се случва в САЩ дейността на отделна компания да противоречи ясно на събраните в национален мащаб икономически статистически данни. Но IPO-то на Facebook през 2012 г., изглежда прави това за първи път в корпоративната история на Америка, пише в свой анализ Wall Street Journal.

Среднoстатистическата седмична заплата в окръг Сан Матео в Калифорния през четвъртото тримесечие на миналата година е нараснала със зашеметяващите 107% до 3240 долара в сравнение със същия период на миналата година, съобщи през миналата седмица американското Бюро за трудова статистика.

Това съответства на годишна средна заплата от 168 000 долара - с около 50 на сто по-висока заплата от тази в окръга Ню Йорк. По-известната като Манхатън област се подрежда на второ място според тази статистика. В Манхатън служителите получават по 2 107 долара на седмица, или около 110 000 долара годишно.

Какво се крие зад цифрите? Националната служба не класифицира данните според отделните работодатели. Въпреки това няколко фактора показват, че базираната в Менло Парк социална мрежа е виновна за този тренд. Менло Парк е част от окръг Сан Матео. Изследването на заплатите на областно ниво е част от подробен доклад за заплатите и заетостта във всеки от над 3000-те окръга в САЩ. За базата данни е ползвана предоставената от компаниите информация. Според справката в окръг Сан Матео най-голям е делът на заетите в областта „услуги за дизайн на компютърни системи". 

Според данните на бюрото около 6200 служители от този бранш в Сан Матео са спечелили през четвъртото тримесечие на 2012 г. около 6,8 млрд. долара. Разбира се, това не са само заплати. Дефиницията на службата по заетостта за "заплата" включва бонуси, акции и опции, казва Дейвид Хилс, консултант на службата.

И тука в играта влиза първичното публично предлагане на Facebook през юни 2012 г. Защото според подадените в Комисията по ценните книжа и борсите документи периодът на задържане за по-голямата част от акциите на Facebook, които са издадени преди 2011 г., приключва шест месеца след IPO-то, тоест - през ноември 2012 година.

От подаден в SEC документ става ясно, че през 2012 г. въз основа на пазарната стойност на тези акции Facebook е внесла данъци за 2,86 млрд. долара. В предишно съобщение до SEC Facebook съобщава, че за основа се взима данъчна ставка от около 45 на сто, поради което по онова време акциите вероятно са били на стойност повече от 6 млрд. долара. През четвъртото тримесечие служителите на Facebook са използвали и 51 млн. опции върху акции, като само това може да е допринесло с 1 млрд. долара към  общия размер на "заплатите".

И Дъг Хентън, главен изпълнителен директор на базираната в Сан Матео консултантска компания Collaborative Economics, който в продължение на повече от две десетилетия се занимава с доклада на ведомството, също смята, че Facebook е източник на увеличаването на благосъстоянието в областта.

„Скок от такъв мащаб може да се обясни само с акции и опции за акции след борсов дебют“, казва той. „Интересно ще е да се види, дали това благосъстояние ще се прехвърли и в цялата област“.

Според икономиста на Бюрото по статистика Дейвид Хилс тримесечните данни за заплатите са склонни към колебания - ако например се изплащат бонуси на Wall Street . Според предишни доклади и сливанията оказват влияние на данните. Говорител на Facebook отказа да коментира материала.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:22 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Социални мрежи виж още