fallback

Бил Гейтс си хареса берлински стартъп

ResearchGate цели да се превърне в социална мрежа на учените от цял свят

11:53 | 05.06.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

„Facebook на учените“. По този начин основателят на берлинския технологичен стартъп ResearchGate Иджад Мадиш описва компанията си, която междувременно има над 2,9 млн. абоната.

Вчера стана ясно, че капиталовата инжекция за берлинската компания е един размер по-голяма от спекулациите досега. Основателят на Microsoft Бил Гейтс и няколко рискови капиталисти ще инвестират 35 млн. долара в изследователската мрежа, обяви ResearchGate във вторник вечер.

Освен Гейтс основен инвеститор в проекта е и Tenaya Capital. В допълнение във финансирането участват и Dragoneer Investment Group, Thrive Capital, Benchmark и Founders Fund. Benchmark и Founders fund са по-стари познайници на компанията, защото вече са инвестирали в нея и преди. 

„Ние сме много доволни, че в лицето на Бил Гейтс и Tenaya Capital намерихме други двама инвеститори, които осъзнават значението на нашата дейност - както за науката, така и за обществото", заяви Мадиш. ResearchGate е считан за „Facebook за изследователите“ и заедно с британския си конкурент Mendeley са водещи социални мрежи за изследователи и учени по целия свят. Според данни на ResearchGate компанията има повече от 2,9 милиона потребители, повече от една трета от тях - професионални изследователи от целия свят. За компанията, базирана в центъра на Берлин на „Инвалиденщрасе“ работят повече от 100 служители в два офиса – в Берлин и Ню Йорк.

Със свежия капитал ResearchGate ще търси нови начин за публикуване на научни резултати, включително изследователски данни и констатации от неуспешни опити, твърдят от компанията. ResearchGate също така ще разработи технологии, които допълват създадената вече система за измерване на научната репутация с цифрови и динамични компоненти.

"ResearchGate не само може да повлияе на това как всяка година да се изразходват един трилион долара за изследвания и развитие. Трансферът на знания и произлизащите от това констатации може да повлияят на живота на всички хора", твърди Бен Бойер, управляващ директор на Tenaya Capital, цитиран от Berliner Zeitung.

„От опита ми в LinkedIn и Facebook знам, че компания като Researchgate, която залага на свързването на хората, има голям потенциал да промени света“, казва и генералният партньор в Benchmark Мат Колер, който е участвал и в първото финансиране на компанията и е член на Борда на директорите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:56 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Социални мрежи виж още