fallback

Португалия и Турция - най-добрите пазари за инвеститори в имоти, отдавани под наем

Този сегмент от пазара на Острова губи атрактивност заради отпадналите облекчения и стимули

20:11 | 26.09.17 г.

Португалия и Турция са най-добрите дестинации в Европа за инвеститорите, които купуват имоти с цел отдаване под наем, показват данните от ново проучване на онлайн портала TheMoveChannel.com.

Порталът е проучил на кои пазари има най-силно търсене на имоти под наем, така че да определи и водещите пазари за инвеститорите.

Швейцария например е държавата в Европа с най-голям дял на наемателите, показват актуалните официални данни на европейската статистическа служба Евростат. Почти 6 от всеки 10 домакинства в страната са под наем.

На второ място е Германия с около 50% дял на наемателите, следвана от Австрия и Турция.

Висок е делът и на наемателите във Великобритания – над една трета от домакинствата, но правителството започна да спъва инвестициите в имоти, отдавани под наем, за да противодейства на спекулации заради недостига на жилища. Така отпаднаха данъчните облекчения заради платени лихви по ипотеки на имоти, отдавани под наем, както и отстъпките при гербовия налог, плащан от купувачите.

Що се отнася до доходността, най-висока е тя в Молдова, показват данни на онлайн изданието Global Property Guide. Собствениците в страната могат да очакват 10% доходност от имот, отдаван под наем.

На второ място е Украйна с малко над 9%, а на трето – Черна гора със 7,53%. Следва Ирландия със 7,18% и Унгария с 6,42%.

В топ 10 на пазарите с най-висока доходност от отдаване на жилища под наем влизат и Хърватска и Румъния, но там под 10 на сто от населението са наематели. Т.е. собствениците се конкурират за малък дял от хората на свободния наемен пазар.

В последно време Испания е страната с бум на пазара на имоти, купувани с цел инвестиция и отдаване под наем, посочва изданието. Наемите в шест региона на страната вече отчитат нови рекордно високи стойности предвид и че Испания все още удържа позициите си на най-популярна туристическа дестинация в света.

Представянето на наемния пазар в страната обаче остава неравномерно, както и възстановяването на цените при покупко-продажбите. Възстановяването е видимо най-вече във водещите градове, където може да се очаква и най-висока доходност.

Същевременно Франция също се нарежда сред страните с най-добра доходност от наеми, но на ваканционни имоти.

Италия, която е изключително популярна сред купувачите на имоти, обаче разочарова с доходност от малко над 2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:43 | 13.09.22 г.
fallback