fallback

Имоти за минимум 23 млрд. долара са засегнати от наводнения от урагана "Харви"

Поради мащаба на наводненията много застрахователни компании очакват големи загуби

11:04 | 31.08.17 г.

Имоти за минимум 23 млрд. долара са засегнати от наводнения заради урагана "Харви", който премина през части от американския щат Тексас, показва анализ на Ройтерс на базата на сателитни изображения и наличните данни за собствеността.

Сателитните изображения обаче са непълни, така че засегнатите имоти вероятно са на доста по-висока стойност, уточнява информационната агенция. Изображенията освен това не показват дълбочината на водата в наводнените населени места, както и не разкриват влиянието на вятъра.

От тези 23 млрд. долара около една четвърт е стойността на земята, останалото са сгради и други подобрения по имотите. Около една пета от засегнатите имоти са жилищни.

Предстои да се оцени общата стойност на щетите от урагана, като те не се изразяват само върху имотите, а и прекъсванията на бизнеса, разрушени превозни средства, инфраструктура и т.н.

Все още не е ясно дали разходите за възстановяването на засегнатите от "Харви" райони ще надминат тези след урагана "Катрина", който опустоши Ню Орлийнс. "Катрина" причини през 2005 г. щети за около 160 млрд. долара.

Ураганът "Санди" през 2012 г. нанесе щети за 70 млрд. долара, "Ике" през 2008 г. - за 34 млрд. долара, показват данните от проучване на Националната океанска и атмосферна администрация. Стойностите са коригирани с инфлацията до 2017 г.

"Поради мащаба на наводненията много застрахователни компании очакват големи загуби“, коментира Роб Мур, старши анализатор по въпросите на водата в Съвета за защита на природните ресурси.

Голяма част от засегнатите имоти обаче не са застраховани, подчертава той. Много от засегнатите жилища са извън зоната на историческата 100-годишна заплаха от наводнения или пък не са ипотекирани, поради което собствениците им не са длъжни да ги застраховат. Те ще трябва да разчитат на федерални помощи. 

Още по темата можете да видите от коментара на Стоян Проданов, изпълнителен директор на Бул Инс, за Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:37 | 09.09.22 г.
fallback