fallback

Цените на жилищата в мегаполисите в САЩ достигат нови рекорди

В 15 от 35-те най-големи града цените са доста над нивата отпреди рецесията

12:21 | 29.08.17 г. 2

Цените на жилищата в почти половината от най-големите градове в САЩ достигат нови рекордно високи равнища в края на второто тримесечие на годината, отчита консултантската компания Zillow, цитирана от онлайн изданието propertywire.com.

Средно цените на жилищата в мегаполисите са с 4 100 долара по-високи в края на юни в сравнение с края на април, отчита компанията.

Цените в Денвър например са с 60% по-високи от рекордните стойности, отчетени преди спукването на имотния балон, показват данните. Средната цена на жилище в града достига 371 100 долара към края на юни в сравнение с 235 900 долара през април 2006 г.

От 35-те най-големи пазари на имоти в САЩ на 15 се отчитат нови рекорди на цените на жилищата. Сред тях са Портланд, Сан Франциско и Сиатъл, като в последните два мегаполиса основен двигател на растежа е технологичният сектор.

Данните сочат още, че около 48% от имотите в САЩ към края на юни струват много повече, отколкото са стрували преди рецесията.

Основните опасения на икономисти са свързани с достъпността заради бързия ръст на цените в последните години. Основен негов двигател е по-слабото предлагане.

Статистиката посочва, че за 12 месеца до края на юни средната цена на еднофамилно жилищев САЩ се увеличава с 6,8% до 200 700 долара. Най-силни ръстове за периода се отчитат в Сиатъл, Далас и Тампа.

Средният наем за същия период се увеличава с 1,6% до 1 427 долара на месец. Най-силно повишение е отчетено в Сиатъл, Сакраменто и Лос Анджелис.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:08 | 12.09.22 г.
fallback