Бедният на ресурси Сингапур превръща свободните пространства земя в градски ферми в опит да намали зависимостта си от вноса на храни, предаде Ройтерс.
Богатият югоизточноазиатски островен град държава внася над 90 процента от храната си, предимно от съседни страни, което я излага на риск при прекъсвания във веригата на доставки.
Компанията Edible Garden City е проектирала и изградила над 50 градини за храни в тропическия град за разнородни клиенти - от ресторанти и хотели до училища и жилищни сгради.
Един от проектите е "Гражданска ферма" - парцел от 8 хил. квадратни места, който е бил затвор. Сега е превърнат в градска ферма, "където местната общественост може да се учи и да отглежда заедно", според сайта на проекта.
"Гражданската ферма" произвежда до 100 килограма зеленчуци, 20 килограма подправки и 10-15 килограма гъби, достатъчни да изхранят 500 души дневно.
Това е малко на фона на търсенето на храни в страната, чието население е 5,5 милиона, но е някакво начало, казва Дарен Хо, ръководител на инициативата "Гражданска ферма".
Градските власти обмислят концепцията на компанията за градско земеделие и за други части на града, включително за местата около многоетажните обществени сгради.