fallback

Инвестициите в бизнес имоти в Европа гонят 45 млрд. евро през първото тримесечие

Инвеститорите все по-често се насочват към други пазари извън водещите

12:02 | 29.06.17 г.

Обемът на инвестициите в бизнес имоти в Европа достига 44,5 млрд. евро през първото тримесечие – приблизително колкото и през първото тримесечие на 2016 г., но с 37% под нивото, отчетено през последните три месеца на миналата година, показват данните на консултантската компания Savills.

В почти всички наблюдавани пазари, с изключение на Ирландия и Полша, обемите се задържат над средното ниво за 10 години. Най-осезаема е тази тенденция в Холандия, Норвегия и Испания.

Активността през първото тримесечие е значително по-висока в Гърция, Австрия, Холандия, Норвегия и Германия, отчита още компанията.

Инвеститорите все повече разширяват инвестиционния си хоризонт, като делът на вложенията на водещите пазари – Великобритания, Германия и Франция, от общите инвестиции се свива от 66,6% през първите три месеца на 2016 г. до 65,1% през първото тримесечие на тази година.

Засилват се обемите, вложени в Скандинавските страни, Холандия и Испания.

Инвестициите в офиси достигат почти 45% от вложенията, което е почти колкото и миналата година. Делът на инвестициите в търговски площи обаче намалява от 22,6% до 19,7%. Леко се увеличава делът на инвестициите в индустриални имоти – до 12,4%.

Делът на трансграничните инвестиции отново надвишава 50%. Най-активни са те на пазарите в Германия, Франция, Италия и Великобритания, т.е. водещите пазари.

По-голямата част от сделките са на стойност под 500 млн. евро.

Най-големи обеми са отчетени в Германия, Норвегия и Италия – съответно 3,2 млрд. евро, 2,3 млрд. евро и 1,2 млрд. евро.

Доходността от бизнес имотите продължава да пада в цяла Европа, като за първи път средната доходност пада под 4 на сто.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:25 | 13.09.22 г.
fallback