fallback

Британското правителство търси нови начини за справяне с недостига на жилища

Държавна агенция придобива дял в нов фонд за инвестиции в имоти, който се надява да набере 250 млн. паунда от фондовата борса

14:12 | 04.05.17 г.
Автор - снимка
Редактор

Британското правителство търси нови начини за справяне с недостига на жилища. Агенцията за жилищата и общностите придобива 10% от но фонд за инвестиции в имоти, който се надява да набере 250 млн. паунда от фондовата борса. Инвестицията на публичната агенция е са 25 млн. паунда, съобщава FT.

Докато преди 30 години държавата сама строеше жилища, сега институциите се надяват да привлекат частни инвестиции и да печелят от дивиденти и доходност, отбелязва изданието. 

Въпросният фонд - PRS Reit, е първият по рода си, който ще позволи на инвеститорите да се възползват от нарастващото търсене на частни жилища за дългосрочен наем.

Разходите за жилищата залегнаха и в предизборната кампания във Великобритания, като правителството обеща да ускори строителството, за да отговори на търсенето.

Новият фонд възприема континенталния модел на строителство на големи проекти, отдадени дългосрочно под наем. Тези проекти бавно ще заменят строителството на жилища по проект на отделните собственици, регулациите за което се затягат непрекъснато.

Правителството изглежда харесва този модел заради бързината, с която могат да се изградят жилищата. Властите на Острова са предвидили 3,7 млрд. паунда за строителството на 140 хил. жилища до 2020-2021 г.

Великобритания има нужда от строителството на около 240 хил. жилища годишно, а към момента строи по около 140 хил. Още от 80-те години на ХХ век страната изостава с темповете на строителство, откакто държавата престана да изгражда жилища.

Новият фонд вече прави сделки за земя. Основна цел са градовете около Лондон в близост до пътища и жп линии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:09 | 02.09.22 г.
fallback