fallback

Възвръщаемостта от паневропейските фондове за имоти забавя ръста

Основният натиск върху пазара в Европа като цяло идва от забавянето на пазара във Великобритания

14:25 | 15.03.17 г.

Паневропейските фондове за инвестиции в имоти са донесли нетна възръщаемост от 2,3%, показват данните на MSCI, цитирани от онлайн изданието property-magazine.eu.

За цялата 2016 г. нетната възвръщаемост достига 4,7%.

Ръстът на нетната възвръщаемост на фондовете за инвестиции в имоти обаче се забавя, отчита организацията. През третото тримесечие размерът ѝ беше 5,3%, а през предходната 2015 г. - 10,4%.

Забавянето донякъде се обяснява и със спада на капиталовия растеж през миналата година.

Основният натиск върху пазара в Европа като цяло идва от забавянето на пазара във Великобритания, която винаги е била движеща сила в сектора. Инвеститорите заеха изчаквателна позиция след референдума за Brexit, а британската национална валута рязко поевтиня спрямо еврото и долара заради решението страната да напусне Европейския съюз.

Балансираните фондове същевременно отчитат по-добро представяне от по-широките инвестиционни фондове с 12-месечна нетна възвръщаемост за 2016 г. от 5,7% и възвръщаемост на базовите активи от 6,5%.

От MSCI коментират, че след двете поредни години на двуцифрена възвръщаемост в процентно изражение е нормално да се види успокояване на темповете, особено на фона на валутните колебания през миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:19 | 02.09.22 г.
fallback