fallback

Китай може да облекчи ограниченията пред чуждите инвестиции на застрахователите

Сливанията и придобиванията на китайските застрахователи се удвоиха през миналата година до над 11 млрд. долара, но се забавят в последните месеци

11:56 | 07.03.17 г.

Китайският застрахователен регулатор обмисля да облекчи ограниченията пред чуждестранната експанзия на местните застрахователни компании, съобщава Ройтерс, като се позовава на запознати източници.

През последните две години китайските застрахователни компании вложиха милиарди долари в активи – най-вече имоти, в чужбина, за да противодействат на влошените условия у дома. Голяма част от експанзията им обаче се финансира със средства от непрозрачно управление на активи, което доведе до увеличаване на рисковете пред застрахователите.

Сливанията и придобиванията на китайските застрахователи се удвоиха през миналата година до над 11 млрд. долара. Подобни темпове на ръст бяха отчетени и през 2015 г., посочва агенцията.

Опасенията за рисковете пред балансите на компаниите обаче, както и по-строгите мерки срещу изтичането на капитали, затрудниха застрахователите при сделките в чужбина в последните шест месеца.

Няколко от големите компании лобираха пред правителството регулаторът да предприеме по-индивидуален подход при прилагането на правилата. Според тях големите дружества в бранша не трябва да са обект на същите инвестиционни ограничения като техните по-малки и по-рискови конкуренти.

Лобирането изглежда е приключило с успех, защото регулаторът вече гледа по-благосклонно на сделките на големите компании в бранша. Промените обаче са в съвсем начален етап и не е ясно дали ще бъдат реализирани в цялост. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:00 | 22.08.22 г.
fallback