fallback

Инвестициите в бизнес имоти в ЦИЕ са достигнали почти 12 млрд. евро през 2016 г.

Търговските площи се очаква да са най-добре представящият се сегмент от пазара в региона

11:13 | 06.02.17 г.

Обемът на инвестициите в бизнес имоти в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) е достигнал над 11,8 млрд. евро през 2016 г., отчита консултантската компания Colliers International.

Очакванията на компанията са и през тази година инвестиционните обеми да достигнат подобни стойности или дори по-високи, с изключение на Полша, където пазарът продължава да се забавя, след като по-рано достигна най-високите си нива.

Най-добре представящият се сегмент от пазара на бизнес имоти в региона се очаква да останат търговските площи заради плавния ръст на наемите на фона на засилващото се потребление.

Потреблението и доходите в Централна и Източна Европа се очаква да продължат да нарастват. В подкрепа на тези очаквания са резултатите от няколко проучвания на нагласите на потребителите, както и ръста на инфлацията.

Според прогнозите ръстът на потреблението в региона ще продължи да оказва подкрепа и на ръста на по-широката икономика на държавите. Допълнително ускорение на растежа дава силният износ.

Допълнителна подкрепа на пазара на бизнес имоти идва и по линия на валутите на страните от региона, които спомагат за създаването на достатъчно конкурентни условия на пазарите на труда, подчертават експертите.

Сред рисковите фактори са ръст на доходността по държавните облигации. Компанията подчертава, че по принцип шестте държави в региона на Централна и Източна Европа се считат за убежища, особено на фона на политическата нестабилност в Западна Европа.

Допълнителни рискове се очертават заради нарастващите дългове в Китай, които са реална заплаха за финансовите пазари. Негативен натиск върху региона може да има и заради засилващия се популизъм в Европа и политическата нестабилност в ЕС.

Конкретно за най-предпочитаните от инвеститорите търговски активи пък има рискове заради бързото разрастване на електронната търговия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:45 | 20.08.22 г.
fallback