fallback

Чуждите собственици на имоти в Париж ще плащат по-високи данъци, ако не ги обитават

Жилищата в Париж, собственост на чужденци, са вече над 10% от всички жилища в града

13:03 | 02.02.17 г. 2

Париж увеличава местните данъци и такси за чуждестранните собственици на имоти в града, които не обитават жилищата си, съобщава онлайн изданието TheMoveChannel.com.

Целта на местната власт е да обезкуражи чуждестранните инвеститори да оставят имотите си необитаеми на фона на недостига на жилища в града.

Столицата на Франция отдавна е популярна дестинация за чуждестранните инвеститори заради ролята й на глобална финансова и икономическа сцена и начина на живот.

Според данни от градските власти чуждестранните собственици на жилища в града са се увеличили с 43 на сто през последните 15 години, докато жилищата, обитавани от собствениците им, се увеличават със само 3%.

Жилищата в Париж, собственост на чужденци, са вече над 10% от всички жилища в града и властите се опасяват, че това има пагубен ефект върху пазара за местните жители.

Подобни опасения не са нови за големи градове от ранга на Сидни, Оукланд, Ванкувър, Лондон и други. В последните години на тези пазари се водят ожесточени дебати за международните инвестиции в недвижими имоти на фона на тежкия недостиг на жилища.

През последните години Париж въведе серия от мерки, за да се опита да преодолее дефицита на жилища – от мерки за контрол на наемите до опит за регулиране на дейността на платформи като Airbnb.

От кметството в Париж обясняват, че предприемат мерките, за да не се стигне до ситуация като тази в Лондон, където хората със средни и по-ниски доходи са на практика изтласкани от пазара на имоти.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:45 | 14.09.22 г.
fallback