fallback

Нишовите активи - бъдещето на пазара на бизнес имоти

Т.нар. алтернативни активи все още привличат малко инвестиции, макар и тенденцията бавно да се променя

11:17 | 23.12.16 г.

Бъдещето на пазара на имоти е в нишовите сгради. Специализираните активи – лекарски кабинети, кина, центрове за данни, студентски жилища и т.н., обикновено предлагат по-висока доходност, отколкото типичните активи в сектора, а в много случаи се оказват и по-устойчиви, пише в свой анализ Wall Street Journal.

Изданието дава и пример с имотите в сектора на здравеопазването. Те носят доходност от 6,6% в САЩ спрямо 4,9% за офисите и 4,8% за търговските площи – двата най-големи сегмента от пазара на бизнес имоти в страната.

Инвестиционната теория предполага, че тази разлика отразява по-високия риск. В някои случаи това е точно така. Нишовите сегменти от пазара може да се окажат малки, активите да са трудно ликвидни, а това пък да затруднява оценките, посочва изданието.

Има и по-малко сравними активи за определяне на наемните нива. Ключовият риск пред инвеститорите в алтернативните активи обаче е дали дадена сграда ще бъде все още полезна след 10-20 години. На този фронт много нишови сектори изглеждат по-обещаващо от масовите.

Имотите в сектора на здравеопазването например се възползват от демографската ситуация и застаряването на поколението на т.нар. бейби бумъри. Жилищата за студенти също са сред обещаващите сегменти от пазара, особено в САЩ и Великобритания, където държавните институции не са склонни да финансират капиталови проекти.

Има изобилие от нишови проекти, които са примери за бурен растеж. Един от тях е пазарът на еднофамилни жилища под наем в САЩ, от които се възползва инвестиционният гигант Blackstone Group. Компанията дори планира да дебютира на борсата с този бизнес.

Същевременно основните класове имоти страдат от сериозни структурни проблеми. Магазините се изправят пред риск от съкращения заради бурното развитие на онлайн търговията. Офисите пък се изправят пред предизвикателството работа от вкъщи, след като фирмите повече то десетилетие претъпкваха офисите си със служители.

Разликата в доходността обаче не успява да примами консервативните инвеститори. Експерти отчитат, че за нишовите активи все още желаещите не са много, макар и това да се променя, особено в САЩ. т.нар. „алтернативни имоти“ там вече достигат около една трета от общия обем на инвестициите в бизнес имоти в страната.

Има доста дълъг път, за да стигне тенденцията до Европа, където обемът на алтернативните инвестиции в имоти е само 3% от общия обем. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:50 | 13.09.22 г.
fallback