fallback

Как решението на Фед за лихвите ще се отрази на пазара на имоти

Банките вероятно ще прехвърлят част от по-големите си разходи към потребителите, ще има размествания и при международните купувачи

09:24 | 17.12.16 г. 1

Ипотечният сектор в САЩ вече очаква въздействието от решението на Федералния резерв да увеличи лихвите, пише онлайн изданието TheMoveChannel.com.

Фед увеличи основната си лихва до 0,5% - 0,75% заради силния пазар на труда и продължаващото умерено разширяване на икономиката. Очакванията са и инфлацията да тръгне нагоре през следващата година, особено след като Доналд Тръмп встъпи в длъжност.

Федералната ставка не се прилага за потребителите в САЩ, но се използва при междубанковото кредитиране, посочва изданието. Това означава, че разходите за банките се увеличават и в един момент ще трябва да преминат и върху потребителите.

Според изчисления на консултантската компания Zillow, ако кредиторите прехвърлят 0,25 на сто от увеличението на лихвите на потребителите, средното увеличение на вноската по ипотека ще е 22 долара месечно.

Най-силен ръст на вноската в тази ситуация би имало в Сан Хосе – средно 112 долара месечно, и в Сан Франциско – 95 долара. Най-слаб би бил ръстът в Питсбърг и Кливланд – до 15 долара на месец.

Изданието припомня обаче, че в САЩ най-популярни са ипотеките с фиксирана лихва за дълъг период от време, които „заключват“ потребителските разходи, така че домакинствата да имат предвидимост. Ето защо ефектът от увеличението на основната лихва ще е основно върху новите кредитополучатели.

Основните лихвени нива оказват влияние и върху по-широкия пазар, като се очаква ръст на лихвите и по кредитните карти, както и ръст на цените като цяло. Наемодателите вероятно ще трябва да плащат повече за закупуване и обновяване на жилища, което като цяло би се отразило на наемните равнища.

Според различни спекулации увеличението на лихвите в САЩ би вдъхновило подобен ход и във Великобритания заради по-бързия от очакваното ръст на инфлацията на Острова. Централната банка на Великобритания обаче понижи основната си лихва, за да подпомогне икономиката след референдума за Brexit. 

Решението на Фед вече се отразява на валутните пазари и със сигурност ще доведе до размествания при международните купувачи на имоти. Сделките на купувачите, които търсят имоти в САЩ, ще се оскъпят заради силния долар, но пък е възможно да се насърчат инвестициите в държави като Франция, Италия и Великобритания, особено от страна на американските инвеститори, за които тези държави вече са много изгодни дестинации за покупка на жилище. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:14 | 14.09.22 г.
fallback