fallback

Обемът на инвестициите в бизнес имоти в ЦИЕ продължава да се увеличава

Унгария се очертава като най-бързо растящия пазар в региона

08:45 | 17.11.16 г.

Обемът на инвестициите в бизнес имоти във водещите пазари от Централна и Източна Европа – Полша, Чехия, Словакия, Унгария и Румъния, продължава да се увеличава, въпреки отчетения спад на активността през третото тримесечие, показват данни на консултантската компания Cushman & Wakefield, цитирани от онлайн изданието property-magazine.eu.

Обемът на вложенията за периода отчита ръст от 37% на годишна база до малко над 6 млрд. евро за периода януари-септември, сочат данните. За третото тримесечие инвестиционният обем е 1,4 млрд. евро, което е с 20% по-малко спрямо третото тримесечие на миналата година.

Забавяне на ръста на инвестициите през третото тримесечие се отчита на повечето пазари в региона. Според експертите обаче това е краткотрайна тенденция и се очаква възстановяване на обемите през последното тримесечие на годината. Общо за г одината се очаква обемът на инвестициите в бизнес имоти в региона да надвиши 10 млрд. евро.

Унгария продължава да привлича най-сериозен интерес от страна на инвеститорите и заедно с пазара на офиси във Варшава допринася най-силно за ръста на обемите.

Волатилността на пазарите през тримесечието се обяснява с несигурността около Brexit и изборите в САЩ. Допълнителен натиск се очаква и заради предстоящите избори в няколко европейски държави през 2017 г.

Все пак имотите в региона остават доста атрактивни от гледна точка на доходност и цени. Затова и може да се очаква допълнителен ръст на интереса към първокласните активи на най-големите и ликвидни пазари, които и без това се доминират традиционно от инвеститори от Северна Америка.

Полша остава най-предпочитаният от инвеститорите пазар на бизнес имоти в Централна и Източна Европа с 2,6 млрд. евро за деветмесечието, което е над 40% от общите инвестиции в региона. Обемът е с 63% по-висок спрямо инвестициите за същия период на миналата година.

В Чехия и Унгария обемът на инвестициите достига по около 1,3 млрд. евро. Ръстът в Чехия достига 26%, но в Унгария обемите нарастват повече от два пъти.

Силният ръст на инвестициите в региона за деветмесечието е заради увеличените обеми на трансакциите с офиси (73%) и търговски площи (59%), както и заради засилената активност на местните инвеститори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:17 | 13.09.22 г.
fallback