fallback

Почти 60% от младежите в България живеят в лоши жилищни условия

В най-тежки жилищни условия живеят младежите в Румъния, сочат данни на Евростат

10:25 | 19.10.16 г. 1

Почти 60% от младите хора в България на възраст 15-29 години живеят в лоши жилищни условия – обитават пренаселени жилища или не се справят с разходите си за жилището. Това показват данни на европейската статистическа служба Евростат за качеството на жилищните условия в Европейския съюз (ЕС) за 2015 г.

Населението на ЕС във възрастовата група 15-29 години е 89,6 млн. души. В България броят на младите хора достига около 1,2 млн. души, показват данните на Националната статистическа служба (НСИ) на страната, предава БТА.

В най-тежки жилищни условия живеят младежите в Румъния, сочат данните на Евростат. В северната ни съседка почти 70 на сто от младите хора са живели в пренаселени жилища.

В пренаселени жилища живеят и повече от половината от младите хора в Унгария, Полша, Хърватия, Словакия и Латвия. За сравнение, като цяло в ЕС малко над една четвърт от младежите обитават пренаселени жилища спрямо 17% от общото население.

Същевременно в най-добри жилищни условия живеят младите хора в Белгия, Холандия и Финландия, където едва между 2 и 5 процента от възрастовата категория 15-29 г. са имали някакви жилищни проблеми и затруднения.

В България освен това над 15% от младежите са имали сериозни материални затруднения, свързани с жилището. Преди нас по този показател са само Румъния, Унгария и Литва.

Най-затруднени с разходите за жилището в ЕС обаче са младите в Гърция, Дания, Холандия, Швеция, Великобритания и Испания. Като цяло в ЕС повече материални проблеми имат младите жени в сравнение с младите мъже.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:02 | 08.09.22 г.
fallback