fallback

Глобалното търсене на офиси остава устойчиво

Предлагането на офиси на водещите световни пазари продължава да се затяга

15:56 | 26.09.16 г.

Глобалното търсене на офиси остава устойчиво на доминиращите пазари на бизнес имоти по света въпреки нарастващата политическа и икономическа несигурност, посочва се в нов доклад на консултантската компания JLL, цитиран от онлайн изданието property-wire.com.

Въпреки че много от наемателите са значително по-предпазливи, предлагането на офиси на водещите световни пазари продължава да се затяга.

Данните на компанията показват, че наемите на първокласните офис площи на наблюдаваните 110 пазара, обхванати от JLL Global Office Index, се увеличават с 3,6% на годишна база през второто тримесечие на 2016 г. Това е най-бързият темп на растеж от 4 години насам.

За тримесечието ръстът на наемите е 0,8% в сравнение с 0,26% през първото тримесечие на годината.

Очаква се обаче икономическата несигурност и продължаващите политически рискове да намалят обемите на отдадените под наем офис площи през останалата част на годината. Така за цялата година отдадените площи се очаква да са с 5% по-малко спрямо предходната.

Ръстът на офис пазарите в Азиатско-тихоокеанския регион остава стабилен през второто тримесечие на годината. Търсенето се генерира основно от компании от технологичния и финансовия сектор.

Ограниченото предлагане ограничава търсенето в Токио, но пък забавянето на активността там се компенсира от търсенето в Индия и други пазари от югоизточния регион на Азия.

Продължават и умерените ръстове на наемите на водещите пазари в Китай, Хонконг и Сеул заради стабилното търсене.

Същевременно пазарът в Австралия остава смесен. В Сидни силният ръст на наемите се задържа, за разлика обаче от Бризбейн, където затрудненията на добивната индустрия оказват силен натиск върху пазара.

В Европа обемът на отдадените площи намалява с 3% на годишна база през второто тримесечие. Все пак обемите остават над средните нива за последните 10 години. Освен това натискът идва основно от пазара във Великобритания. При изключването му от данните обемите на наетите площи отчитат ръст от 4% на годишна база.

Данните потвърждават, че активността в Лондон е потисната заради ефектите на Brexit. Активността на останалите пазари в Европа все пак остава на обичайните си нива за периода.

От 39-те пазари в Европа на 10 е отчетен ръст на наемите на офиси. Само в Цюрих и Истанбул са регистрирани спадове, на останалите пазари наемните нива остават стабилни.

Най-силни ръстове на наемите на офиси са регистрирани в Стокхолм, както и в Берлин, Париж, Мадрид, Барселона, Милано.

В Северна и Южна Америка темповете на растеж на наемния пазар на офиси се забавят през второто тримесечие като ефект от видимото забавяне на някои силни пазари, например Сан Франциско.

Все още обаче “горещите” точки за технологичния сектор се представят добре, както и дестинации като Далас, Монреал, Филаделфия, Лос Анджелис и Шарлът.

Пазарът в Близкия изток и Северна Африка остава стабилен за периода. Най-добро представяне се отчита в Дубай, както и в Кайро, където основен двигател на активността са преместванията в по-добри офиси. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:39 | 09.09.22 г.
fallback