fallback

Дали само Brexit е виновен за спада на британския пазар на имоти

Понижението се очертава да е управляемо, но и на други места по света се вижда, че ръстовете на пазара са към своя край

09:11 | 28.08.16 г.

Всички, които внимателно наблюдават Великобритания след Brexit, виждат как имотният балон започва да издиша, пише Bloomberg.

Броят на сделките се понижи до най-ниско ниво от 2008 г. насам и се очаква да остане такъв за цялата година, а ръстът на цените е в застой. В Лондон картината е още по-мрачна, тъй като цените тръгват надолу.

Тези, които категорично винят Brexit обаче, не бива да забравят, че бумът на цените на имотите е пред изчерпване и на друг пазари. UBS например очаква цените на жилищата в Швейцария да паднат за първи път от 17 години през тази година заради прекомерния ръст и недостъпността на имотите от последните години.

Индексът на банката, който следи динамиката на пазара на имоти, отчита понижения за първото и второто тримесечие.

Тези, които очакват цените в Лондон да се стабилизират, трябва да се надяват, че Великобритания е по-стабилен пазар от Швейцария. Не трябва да се забравя, че пазарът в Лондон вървеше надолу още преди вота за Brexit.

Купувачите на първи дом трябва да платят за жилище сума средно 10 пъти над годишния им доход, според ипотечния кредитор Nationwide. Това е най-високата цена за повече от три десетилетия назад и около два пъти по-висока спрямо средното национално равнище.

От гледна точка на достъпност цените на жилищата в Лондон могат да паднат и наполовина и все още да не са достатъчно достъпни. Това не е балон, който може да се надуе само от ипотечното кредитиране, предупреждава Moody's. Според рейтинговата агенция Brexit ще допринесе за допълнително, по-широко забавяне на покупките на жилищата и тегленето на нови заеми.

Подобно “захлаждане” се очаква и за офис площите в Лондон.

Има данни, които показват, че спадът вероятно ще бъде управляем – например ограниченото предлагане и на офиси, и на жилища, както и изгодният обменен курс на британския паунд за чужденците извън Европейския съюз (ЕС). Лихвите също се очаква да тръгнат надолу заради политиката на централната банка на Великобритания.

Ако и другите глобални финансови центрове обаче също преминават през забавяне на пазара на имоти във време на ниски лихви, ще става все по-трудно за ситуацията на Острова да се обвинява Brexit. Просто най-вероятно тухлите и бетонът не това, което бяха.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:55 | 12.09.22 г.
fallback