fallback

Цените на луксозните жилища в големите градове на Китай продължават да растат

Интересът към луксозните жилища расте заради възприемането им като убежище

09:54 | 09.08.16 г.
Автор - снимка
Редактор

Цените на луксозните жилища във водещите градове на континентален Китай продължават да се увеличават през второто тримесечие на годината, въпреки мерките за „охлаждане“ на пазара, предприети от правителството, показват данните на консултантската компания Knight Frank, цитирани от онлайн изданието propertywire.com.

В Шанхай например, където хора без жителство нямат право да купуват имоти, общите продажби на жилища се понижават с 20 на сто спрямо предходното тримесечие, но търсенето на луксозни имоти – ключов актив, считан за убежище, продължава да се увеличава. 

В Пекин за периода са продадени 257 луксозни жилища през второто тримесечие, което е с почти 40 на сто повече спрямо продажбите през първите три месеца на годината. В Гуанджоу, където възстановяването на общия жилищен пазар върви по-бавно в сравнение с другите големи градове на Китай, интересът към луксозните имоти е довел до такъв спад на запасите на пазара, че продажбите вече започват да спадат, посочват експертите.

Същевременно в Хонконг пазарът остава поляризиран. Сегментът на супер луксозните имоти остава популярен сред милиардерите, но пазарът на средностатистическите жилища остава под силен натиск заради спада на цените на фона на засиленото предлагане и очаквания ръст на лихвените нива.

В Тайпе новата администрация не въведе ограничителни мерки, за да „охлади“ пазара на имоти, което окуражи новото строителство. Отчита се ръст на запитванията за луксозни имоти, но купувачите са колебливи заради високите данъци. Затова и сделките намаляват с 30 на сто на годишна база за периода април-юни.

Що се отнася до пазара на бизнес имоти в континентален Китай, най-активен е сегментът на първокласните офис площи. Наемите в сектора продължават да се увеличават на фона на свиващото се предлагане.

Подобни тенденции се отчитат и в Хонконг, където недостигът на предлагане на острова насочва наемателите към западен Коулун. Засилва се и активността на наемателите в Тайпе.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:17 | 12.09.22 г.
fallback