fallback

Саудитска Арабия променя правилата за публичните фондове за имоти

Рияд иска да насочи частни инвестиции към жилищното строителство заради свитите постъпления от петрол

11:08 | 04.08.16 г.
Автор - снимка
Редактор

Саудитска Арабия планира да насочи частни инвестиции към жилищното строителство. Властите в страната вече са предложили промяна в правилата за работа на публичните инвестиционни фондове за имоти, съобщава Ройтерс.

Икономическата програма на кралството, обявена през юни, предвижда строителството на 1,5 млн. нови жилища през следващите осем години, за да се облекчи недостига на достъпни жилища в страната.

Заради ниските цени на петрола обаче приходите на Рияд рязко се свиха. Така страната не може да продължи да финансира строителството на жилища с публични средства. Затова се търсят и начини за привличане на частен капитал за реализацията на проектите.

Борсовият регулатор в Саудитска Арабия ще събира становища по предложението за промени до 23 август. След това ще бъде публикуван финален вариант на текстовете.

Предвижда се публично търгуваните фондове на саудитската борса да инвестират в жилищни, бизнес, индустриални и земеделски имоти, като периодично ще разпределят част от доходите им на инвеститорите.

Промените в правилата за работа на фондовете се отнасят до управлението, операциите и собствеността на фондовете. Те например няма да могат да инвестират повече от една четвърт от активите си в чужбина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:07 | 01.09.22 г.
fallback