fallback

Какви са перспективите пред жилищата с хотелско обслужване в Европа?

Дъблин, Стокхолм, Амстердам, Берлин и Барселона са пазарите с най-голям потенциал за развитие

16:57 | 17.07.16 г.

Дъблин, Стокхолм, Амстердам, Берлин и Барселона са петте водещи пазара в Европа с най-голям потенциал за развитие и експанзия на бизнеса с апартаменти с хотелски услуги, според консултантската компания Savills, цитирана от онлайн изданието property-magazine.eu.

Данните на компанията показват, че през 2015 г. в сектора са инвестирани 416,5 млн. евро, което е с почти 33% повече спрямо обема на инвестициите от 2013 г.

Най-голям дял от инвестициите са осъществени във Великобритания – 90% от всички. Следва Германия със 7%, Швейцария с 2% и Белгия с 1%. 

Компанията е анализирала пазарите на 35 града в Европа, за да оцени потенциала за развитие на този сегмент от пазара на бизнес имоти – най-незрелия на континента. Изследвани са три основни фактора – присъствие на големи корпорации, БВП и заетост, посещения и нощувки и основните двигатели на посещенията и нощувките.

В Дъблин, Стокхолм, Амстердам, Берлин и Барселона се концентрира най-голям брой големи корпорации и чуждестранни инвеститори, което генерира и допълнителни посещения извън туризма. Перспективите пред БВП и заетостта на петте града също са изключително добри, както и пред търсенето и предлагането на имоти и места за настаняване.

Същевременно местата за настаняване, които биха приели гости за по-дълъг период от време – каквито са апартаментите с хотелско обслужване, са в значителен недостиг и на петте пазара, отчитат от компанията. В Дъблин и Стокхолм например тези места достигат съответно 0,08 и 0,1 единици на 1 000 чуждестранни посетители.

Дъблин вече е идентифициран от операторите на апартаменти с хотелско обслужване като перспективна дестинация и в момента са в строеж 237 единици. Завършването им се очаква през 2018 г.

Най-активно е строителството на такъв тип места за настаняване в Лондон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:22 | 14.09.22 г.
fallback