fallback

Строителството във Великобритания се свива през май

Спадът почти изцяло изтрива повишението през април

14:36 | 15.07.16 г.

Строителството във Великобритания се свива през май с 2,1% на месечна база, сочат данни на Националната статистическа служба, цитирани от Ройтерс.

Спадът почти изцяло изтрива повишението през април, което беше 2,8%.

Строителството, което генерира 6% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната, ще трябва да запише повишение от 1,9% през юни, за да не натежи на икономическия растеж, посочват експертите от статистическата служба. Такъв развой на събитията обаче е малко вероятен предвид вече публикуваните частни проучвания, които показват, че секторът се свива и през юни.

Икономистите, анкетирани от Ройтерс, очакваха спадът да възлиза на 1% през май. 

Резултатът от референдума във Великобритания на 23 юни предизвика опасения от рецесия и доведе до голяма несигурност за бъдещите търговски отношения между Обединеното кралство и други държави.

На годишна база секторът на строителството се свива с 1,9% на фона на прогнози за понижение от 3,5 на сто.

През първото тримесечие икономическият ръст във Великобритания се забави до 0,4% на тримесечна база.

Частната компания Markit съобщи миналата седмица, че активността в британския строителен сектор се е забавила до 7-годишно дъно. Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) се понижи от 51,2 пункта през май до 46 пункта през юни, което е най-ниското ниво от 2009 г. насам. Всяка стойност над 50 пункта говори за експанзия в сектора, а всяка под 50 пункта – за свиване.

При жилищното строителство спадът е от 3,2% през май, като от началото на годината показателят записа ръст само през февруари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:19 | 14.09.22 г.
fallback