fallback

Португалия е издала двойно повече "златни визи" за полугодието

Схемата в страната е най-популярна сред китайците

11:30 | 15.07.16 г.

Португалия е издала двойно повече от т.нар. „златни визи“ - разрешителни за постоянно пребиваване на граждани на държави извън Европейския съюз (ЕС) срещу определена инвестиция, през тази година в сравнение със същия период на миналата.

Това показват данни на португалската Конфедерация за строителство и недвижими имоти, цитирани от онлайн изданието themovechannel.com.

Основно инвестициите на чужденците са в недвижими имоти, сочи статистиката.

Схемата предвижда да се издава разрешително за постоянно пребиваване в страната на цялото семейство на инвеститор в имот на стойност минимум 500 хил. евро, припомня изданието.

През първата половина на годината са издадени 821 „златни визи“ на инвеститори. Това е два пъти повече спрямо първата половина на миналата година. Ако темповете на издаване на разрешителни за постоянно пребиваване срещу инвестиции се задържат, през тази година миналогодишният резултат – 1 526 издадени документа, ще бъде подобрен.

Схемата е най-популярна сред инвеститори от Китай. От старта ѝ досега са издадени над 3 600 визи, от които повече от 3 400 са за покупка на имот. От тях почти 2 800 са издадени на китайски граждани. Купувачите от Бразилия са 180, от Русия – 120, от Южна Африка – 109, а от Ливан – 58.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:15 | 13.09.22 г.
fallback