fallback

Жилищният пазар в Лондон и на Острова тръгна надолу след референдума

Индекси на RICS, които следят динамиката на пазара, са паднали до най-ниските си нива от финансовата криза

15:22 | 14.07.16 г.

Индексът на Royal Institution of Chartered Surveyors (RICS), който отразява доверието в цените на жилищата в Лондон, се е понижил до най-ниското си ниво от финансовата криза насам, съобщава Bloomberg.

Индикаторът отбелязва спад до -46 пункта през юни от -35 пункта през май – най-ниско ниво от началото на 2009 г. Това означава, че повече брокери на имоти в британската столица отчитат понижения на цените, а не повишения, посочва агенцията.

Друг доклад на консултантските компании Acadata Ltd. и LSL Property Services Plc показва, че пазарът на жилища в града е тръгнал надолу и преди референдума за излизането на Великобритания от Европейския съюз (ЕС). През май спадът на цените достига 1,4% - най-голямото месечно понижение от юни 2011 г.

Данните на RICS дават първия поглед към въздействието на решението на британците страната им да напусне ЕС върху пазара на имоти. Търсенето в национален мащаб намалява до най-ниското си ниво от средата на 2008 г., а броят на имотите, обявени за продажба, се понижава до рекордно ниско ниво, отчита институтът.

Индексът, който отразява очакванията за продажбите през следващите три месеца, отчита най-ниското си равнище от 28 години насам, показват още данните на RICS.

Индексът, който измерва движението на цените, се понижава от 19 пункта през май до 16 пункта през юни. Това означава, че цените, въпреки че отчитат увеличения, забавят растежа си, тъй като нивото на измерителя е най-ниското от януари 2015 г. насам.

Индексът на RICS за очакванията за пазара в краткосрочен план се е понижил до -27 пункта. Подиндексите за всички области в Обединеното кралство са отрицателни. Националният индекс за очакванията за цените пък се срива от 54 пункта през май до 0 през юни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:51 | 14.09.22 г.
fallback