fallback

Един от спрените фондове за инвестиции в имоти на Острова заработи

Фондът е наложил 17% такса за всички инвеститори, които предсрочно теглят парите си, извън корекцията надолу на цената на активите със 7%

10:27 | 14.07.16 г.

Aberdeen Asset Management – един от спрените фондове за инвестиции в имоти във Великобритания, който обяви и че стартира с продажбата на активи, за да удовлетвори претенции на инвеститори, отмени решението си за прекратяване на търговията, пише онлайн изданието ipe.com.

Фондът, както и още няколко други големи фондове, беше принуден да „замрази“ търговията заради засилени тегления, след като на референдума за членството на Великобритания в Европейския съюз (ЕС) 52% от гласоподавателите избраха страната им да напусне блока.

Фондовете на Standard Life Investments, Aviva Investors, M&G и Henderson Global Investors засега остават затворени за инвеститорите. Компаниите поеха ангажимент да преразглеждат решението си на всеки 28 дни, като ще се съобразяват с обстановката.

Aberdeen налага 17% такса на всички инвеститори, които искат предсрочно да изтеглят парите си, за да ги обезкуражи, а и да насърчи инвеститорите, които решат да запазят вложението си във времена на несигурност на пазара на бизнес имоти, отбелязва изданието.

В допълнение фондът намали и оценката на активите си със 7% веднага след вода за Brexit.

Ръководството на фонда предупреждава, че цените на активите може да бъдат актуализирани ежедневно заради необходимостта от осигуряване на ликвидност и защита на инвеститорите.

Междувременно и другите спрени фондове започнаха да продават активи, съобщава FT. Henderson Global Investors планира да продаде централата на частната банка Coutts. Фондът придоби имота през 2014 г. за 175 млн. паунда. Преди вота за Brexit сградата се оценяваше на 220 млн. паунда.

Публичната компания British Land пък реализира водещия магазин на Debenhams на ул. "Оксфорд" в Лондон. Купувач е частен инвеститор, а сделката е за 400 млн. паунда при очаквана доходност за новия собственик от 2,75% - индикация, че цените започват да се понижават.

Инвеститорите се опасяват повече за сегментите от пазара на имоти, които са пряко свързани с Brexit – офисите например. Засега опортюнистични инвеститори демонстрират достатъчно голям апетит за сделки и компенсират оттеглянето на някои други купувачи, които активираха клаузите си за Brexit в предварителните договори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:12 | 08.09.22 г.
fallback