fallback

Банковият регулатор в САЩ засилва надзора над кредитирането за бизнес имоти

Финансовите институции значително разхлабиха кредитните си стандарти през последните две години, за да засилят печалбите си

12:07 | 12.07.16 г.

Федералният банков регулатор на САЩ затяга надзора над банковото кредитиране за сектора на бизнес имотите, съобщава Ройтерс, като се позовава на институцията.

Според регулатора са се увеличили рисковете заради ускореното кредитиране на инвеститорите в бизнес имоти в условията на рекордно ниски лихви, посочва информационната агенция.

Регулаторът подчертава, че финансовото представяне на американските кредитори се е подобрило през 2015 г. в сравнение с 2014 г., но се наблюдава и значително увеличение на кредитните рискове заради конкуренцията на пазара.

Вече повече от седем години федералният резерв на САЩ запазва лихвите изключително ниски с цел да подпомогне икономическото възстановяване след кризата от 2008 г. Тази политика обаче натежава на приходите на банките и затова те започнаха по-активно да кредитират.

Конкуренцията им на кредитния пазар поражда и рисковете, посочват от банковия регулатор в страната. Финансовите институции значително разхлабиха кредитните си стандарти през последните две години, за да засилят печалбите си.

Освен за кредитирането на инвеститорите в бизнес имоти, агенцията подчертава и опасенията си за кредитите за покупка на автомобили.

Данните на регулатора сочат още, че финансовите резултати на по-малките кредитори са по-добри в сравнение с тези на големите. Банките с активи под 1 млрд. долара постигат над 10% възвръщаемост на капитала през миналата година, докато възвръщаемостта при банките с активи над 1 млрд. долара е едноцифрено число в процентно изражение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:19 | 14.09.22 г.
fallback