fallback

Заражда ли се инвеститорски активизъм в Китай?

Очертава се тежка битка за управлението на строителната компания China Vanke заради нов инвеститор с контролиращ дял в групата

18:35 | 11.07.16 г.
Автор - снимка
Редактор

Неочаквана инвеститорска битка се разрази в строителния сектор в Китай, пише Financial Times.

Застрахователното дружество Baoneng Group още през декември започна да изкупува акции на строителния гигант China Vanke, като делът му вече е преминал прага от 25%. Това поражда дискусии доколко властите в Пекин ще удържат на обещанието си да спазват правата на инвеститорите и да позволят на пазара да има по-голяма роля в икономиката, отбелязва изданието.

Финансовият конгломерат Baoneng, първоначално основан като строителна компания, се очерта като най-големия инвеститор в строителната компания в края на миналата година. Това доста притесни мениджмънта ѝ, който не е свикнал да дава обяснения пред инвеститорите, от които нито един досега не притежаваше контролен дял.

Стремежът на компанията е да смени борда на директорите на Vanke, което определено подразни мениджмънта. Като цяло и другите по-крупни инвеститори в строителната група са против евентуални промени, тъй като Vanke е смятана за една от най-прозрачните и добре управлявани компании в Китай.

Председателят на борда на компанията Уън Ши посрещна враждебно Baoneng още през декември, като определи групата като „варварска“, защото щяла да наруши корпоративната култура на Vanke.

Ситуацията отвори темата за враждебните придобивания в Китай – нещо невиждано досега, отбелязва изданието. Още повече, че в случая инвеститорът ще поиска точно главата на Уън Ши – буквално непробиваемият лидер на строителната компания, която се справя доста добре на фона на турбуленциите на пазара на имоти в страната.

Преди активизирането на Baoneng основен инвеститор в China Vanke беше China Resources – едно от най-големите държавни предприятия в Китай. Строителният конгломерат предложи на Shenzhen Metro Group – жп компания на местната администрация в Шънджън, да стане най-голям акционер, за да неутрализира Baoneng. Финансовата компания обаче, както и China Resources, се възпротивиха на сделката.

Рейтинговата агенция Standard & Poor’s предупреди междувременно, че отстраняване на борда на China Vanke може да доведе до финансова нестабилност на компанията. Същевременно от изявление на властите в Шанхай става ясно, че се обмисля проверка на парите, с които Baoneng са придобили акциите на строителната компания. Опасенията са, че застрахователят разчита на скъпо кредитиране за сделката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:22 | 12.09.22 г.
fallback