fallback

Цените на жилищата в Хонконг продължават да се понижават

През първите три месеца на годината е отчетен най-резкият спад от 7 години

11:02 | 04.07.16 г.

Цените на жилищата в Хонконг продължават да се понижават, като през първите месеци на годината е отчетен най-резкият спад от години, пише онлайн изданието themovechannel.com.

Отделът за оценки на имотите към местната администрация посочва, че индексът на цените на жилищата, който изчислява, се е понижил със 7,31% на годишна база през първото тримесечие. За сравнение, по същото време миналата година беше отчетен ръст от над 19 на сто.

За тримесечието също е отчетено понижение от малко над 5 на сто. Спадът е най-силният от почти седем години насам, отбелязва онлайн изданието Global Property Guide.

Най-силно понижение на цените е отчетено в сегмента на маломерните жилища под 40 кв. м – 14,3% годишно. Същевременно цените на апартаментите с площ 70-99,9 кв. м се увеличават с 0,7%, а над 160 кв. м – с 8,6%.

Като цяло се очаква цените на жилищата в мегаполиса да се понижат с 10 на сто през тази година. Луксозният сегмент на пазара обаче остава устойчив и цените на трофейните имоти са близо до достигнатите рекордно високи равнища.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:46 | 14.09.22 г.
fallback