fallback

Стабилните пазари в Азия - новото убежище за инвеститорите в бизнес имоти

Япония, Сингапур, Хонконг и Австралия се очаква да привлекат най-много инвеститори, след като Лондон изгуби статута си на убежище

12:54 | 28.06.16 г.

Пазарът на бизнес имоти в Лондон като че ли се раздели със статута си на убежище, след като британците решиха, че страната им трябва да напусне Европейския съюз (ЕС). Това обаче е добра новина за пазарите в Азиатско-тихоокеанския регион, които предлагат стабилност на инвеститорите, пише Bloomberg.

Сингапур, Хонконг и Австралия, които се изправят пред сериозни насрещни ветрове, включително и свръхпредлагане и високи цени, може да успеят да привлекат инвеститори на фона на нестабилността на пазарите в момента, посочват от консултантската компания CBRE. Япония вероятно също ще се облагодетелства.

“Капиталът ще се насочи към безопасни убежища, към държави, които носят стабилност“, коментира Хенри Чин, който оглавява отдела за проучвания в Азиатско-тихоокеанския регион в компанията. Най-атрактивни, според Чин, ще са зрелите и развити пазари, които предлагат стабилност.

Информационната агенция посочва, че след обявяването на резултатите от референдума във Великобритания за членството на страната в ЕС почти 4 трлн. долара пазарна капитализация на практика се изпари. Инвеститорите продават рисковите активи заради опасенията от политическа парализа и крехкостта на глобалното икономическо възстановяване.

Според консултантската компания JLL светът разпознава Япония като убежище. Компанията смята, че азиатският капитал, който е бил предназначен за Европа, в голямата си част ще се насочи именно към Япония.

Инвестиционната компания BlackRock Inc. прогнозира, че цените на бизнес имотите на Острова може да се понижат с 10 на сто през следващата година. Най-силни спадове се очакват в централен Лондон, където и строителството е особено активно.

Компанията очаква още да намалее търсенето от страна на наематели, както и наемателите да настояват за по-краткосрочни договори. Големите чуждестранни инвеститори пък се очаква да потърсят по-високи рискови премии и компенсации, за да задържат инвестициите си в страната.

Според други анализатори наемите на офиси в Лондон може да се сринат с близо 20 на сто за двете години след активирането на член 50 от Договора за Лисабон, който регламентира процедурата по напускане на ЕС. Международните компании пък биха могли да преместят 100 хил. работни места от Великобритания на други места в Европа.

Всичко това са изключително лоши новини за строителите на Острова, които за следващите четири години планираха да изградят офис сгради, еквивалентни на 50 небостъргача с размерите на кулата Gherkin.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:17 | 13.09.22 г.
fallback