fallback

Кметът на Лондон блокира застрояването на "зеления пояс"

До няколко месеца Садик Хан ще промени и нормите за планиране в града

12:43 | 23.06.16 г.

Новият кмет на Лондон Садик Хан блокира застрояването на т.нар. „зелен пояс“ на Лондон, съобщава FT.

Предишният кмет на града Борис Джонсън рядко се намесваше в случаите на застрояване на зелените площи в британската столица. Хан обаче смята да използва повече правомощията си в сферата на планирането, отбелязва изданието.

От кабинета на Хан съобщават, че той е наредил на местната власт в района Бромли да откаже разрешително за строеж на две жилищни сгради и футболен стадион, тъй като са разположени върху зелена зона, а и в тях не са били предвидени достъпни жилища.

„Решен съм да се противопоставя на застрояване на зеления пояс, който в момента е дори по-важен, отколкото е бил в момента на създаването му“, посочва се в съобщението на кмета.

Според експерти кметът на Лондон трябва да възприеме по-балансиран подход към строителството, ако иска да изпълни плановете си за 50 хил. нови жилища годишно. В момента жилищното строителство в града е наполовина на това.

Очаква се през лятото Садик Хан да обнови нормите за планиране. В тях вероятно ще се заложи и изискване 50 на сто от новопостроените жилища да са предназначени за жителите на Лондон със средни доходи.

Малко след като зае поста си, Хан съобщи, че от всички построени нови жилища по време на мандата на Джонсън само 13% са достъпни.

През последните години жилищният въпрос влезе като топ приоритет в политическите дебати заради недостига на предлагане на фона на резкия ръст на населението на града. Това доведе до силно увеличение на цените, което пък изтласка голяма част от купувачите на имоти от пазара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:05 | 01.09.22 г.
fallback