fallback

Данъчната реформа в Гърция - "убиецът" на инвестиционните фондове

Очаква се нова вълна от отлив на инвеститори при вдигане на мерките за капиталов контрол заради новите и по-високи данъци за фондовете

10:11 | 23.06.16 г.
Автор - снимка
Редактор

Последните мерки за икономии в Гърция спъват един от малкото източници на местни частни инвестиции, съобщава Ройтерс. Става въпрос за индустрията с управление на инвестиционни фондове, която също е засегната от данъчните мерки, одобрени от парламента през миналия месец, отбелязва агенцията.

Един от публичните инвестиционни фондове в Гърция замрази инвестиционен план за 300 млн. евро, а друг реши да преразгледа емисия акции, която се оценява на поне 250 млн. евро.

Индустрията на инвестиционните фондове в Гърция се оценява на 7 млрд. евро и макар че е сравнително малка представлява сериозен инструмент за инвестиции в разклатената от серия кризи икономика. Секторът подпомага и фирмите да набират средства и да купуват имоти от банките, които и без това са задръстени от проблемни кредити.

Новите данъчни ставки за фондовете подчертават доколко Атина разчита на данъчната база, за да стои „над водата“ на фона на потиснатата икономическа активност, посочва информационната агенция. 

Съгласно новите правила, които разграничават различните видове инвестиционни фондове, данъците за взаимните фондове се предвижда да бъдат увеличени седемкратно. Фондовете за недвижими имоти, които са сред най-бързо растящите източници на инвестиции в последните години, се изправят пред двойно по-високи данъчни ставки. Отделно Атина въвежда и допълнителни данъци за собствениците на имоти, което допълнително оказва натиск върху цените на активите.

Данъчната реформа в Гърция вкара инвестиционните фондове в необичайна ситуация. Обичайно водещите европейски центрове за тази индустрия облагат с данъци дивидентите, доходите от лихви и капиталовите печалби.

Инвеститорите във взаимните фондове в Гърция са предимно представители на средната класа, които са вложили суми от порядъка на 20 000 - 30 000 евро. По-богатите частни инвеститори обикновено се насочват към частно банкиране, коментират от индустрията.

Много от тях вече се насочват към чуждестранни фондове, за да избегнат новите налози в родината им, за да запазят печалбите си.

Фондовете се опасяват от масово изтегляне на средства, след като паднат мерките за капиталов контрол в страната, пише още агенцията.

Данъчните реформи са още един удар върху взаимните фондове в Гърция, които пострадаха тежко заради дълговата криза от 2010 г. Тогава повечето инвеститори изтеглиха средствата си и ги насочиха към чужди фондове.

Само фондовете за имоти в Гърция планираха да инвестират над 1,5 млрд. евро през следващите три години, включително и като купуват имоти от правителството като част от приватизацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:30 | 09.09.22 г.
fallback