fallback

Руските купувачи на имоти забавят активността си на глобалните пазари

Инвестициите на руснаци в имоти в чужбина са намалели с 30% на годишна база до 199 млн. евро през първото тримесечие

10:35 | 22.06.16 г.

Руските купувачи на имоти продължават да забавят активността си на глобалните пазари, сочат данни на руската централна банка, цитирани от онлайн изданието themovechannel.com.

През първото тримесечие на годината обемът на инвестициите в имоти в чужбина е намалял с 30 на сто на годишна база до 199 млн. евро. Това е втората най-ниска стойност след дъното от първото тримесечие на 2009 г. - 178 млн. евро, показва статистиката.

За 2015 г. обемът на инвестициите на руснаците в чуждестранни имоти се сви с над 50 на сто до 926 млн. евро, припомня изданието. За сравнение, през 2014 г. обемът надвиши 2 млрд. евро.

„Инвестициите в имоти в чужбина са почти три пъти по-ниски в сравнение с пика през 2014 г.“, посочва Георги Кахмазов, управляващ директор на онлайн брокерската фирма Tranio.

Той обяснява, че се свива не само активността, но и бюджетите на купувачите. Същевременно обаче се засилва интересът към инвестиционни имоти в чужбина с цел отдаване под наем – и в жилищния сегмент, и бизнес имоти.

Руските корпорации също засилват активността си по отношение на строителни проекти.

Кахмазов уточнява, че данните на руската централна банка отразяват само трансакциите на руските физически лица, но не и на бизнеса, който често се разплаща по сделки чрез фондове в чужбина. Той посочва, че като се вземе предвид и той, обемът на сделките е много по-голям.

Данните обаче отразяват променящата се динамика на ролята на руснаците на глобалния пазар на имоти.

Най-предпочитаните дестинации от руските купувачи на имоти са Швейцария, Великобритания, Латвия, САЩ, Кипър и Германия. Сделки се осъществяват и във Франция, Италия, Испания, Черна гора, Гърция и България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:43 | 14.09.22 г.
fallback