fallback

Инвестициите в имоти в Китай отчитат първото си забавяне през тази година

Възстановяването на пазара изостава заради ограниченията при финансирането за сектора, смятат анализатори

09:14 | 13.06.16 г.
Автор - снимка
Редактор

Инвестициите в недвижими имоти в Китай отчитат първото си забавяне за тази година през май, съобщава Ройтерс, като се позовава на данни на китайското национално статистическо бюро.

През май е отчетен годишен ръст на инвестициите в имоти от 6,6%. За сравнение, през април инвестициите отчетоха увеличение от почти 10 на сто. За първите пет месеца на годината ръстът на инвестициите в имоти достига 7 на сто спрямо 7,2% за първите четири месеца. 

Продажбите на имоти през първите пет месеца на годината от гледна точка на реализирани площи също забавят ръста си – до 33,2% спрямо 36,5% през април.

Новото строителство през май отчита ръст от 10,6% през май на годишна база от гледна точка на започнати площи. Намалението спрямо април е значително – през миналия месец стартиращото строителство отчете повишение от почти 26%.

Инвестициите в имоти засягат директно около 40 други отрасли и се считат за основен двигател на икономиката. Правителството предприе множество мерки за стимулиране на пазара на имоти, но местните власти в най-големите градове отново въведоха ограничения заради бързия ръст на цените, припомня информационната агенция.

Според анализатори възстановяването на пазара на имоти в Китай изостава заради ограниченията при финансирането за сектора на имотите. Според централната банка в Пекин обаче инерцията на ръста на инвестициите в имоти е вероятно да се запази в краткосрочен план.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:13 | 09.09.22 г.
fallback