fallback

Купувачите на имоти от ЕС се отдръпват от Великобритания

Основните опасения на инвеститорите са свързани с правото им да останат в страната при евентуално напускане на ЕС

12:19 | 26.05.16 г.

Купувачите от континентална Европа в голяма степен са се отдръпнали от пазара на жилища в Лондон в очакване на резултатите от референдума за членството на Великобритания в Европейския съюз (ЕС), пише FT.

Само 9 на сто от купувачите на първокласни имоти в централен Лондон през първото тримесечие на годината са от държави от ЕС. За сравнение, година по-рано делът им е бил 29%, а средно за последните пет години – 20%.

Същевременно британската лира отбеляза 10-процентен спад спрямо еврото, което направи Великобритания значително по-евтина за купувачите на имоти от Европа.

Купувачите от ЕС са намалели значително и в другите райони на Лондон, според данни на агенцията на имоти Hamptons International. Обикновено най-ентусиазирани са италианците и французите, но те също се отдръпват от пазара преди референдума.

“ЕС винаги е бил най-големият източник на международни купувачи в Лондон, но отдръпването им в момента предполага малко по-внимателно отношение”, коментират от агенцията.

Основните опасения на купувачите от ЕС на имоти на Острова са свързани с правото им да останат в страната при евентуално напускане на съюза. Юридически кантори и други обществени групи съобщават и за силен ръст на молбите за британско гражданство в последните месеци.

Пазарът на имоти в централен Лондон е най-силно засегнат от тенденцията, защото е и най-зависим от чуждестранните купувачи на имоти. От друга страна в момента цените на жилищата в района са под силен натиск и се понижават, което вероятно също кара купувачите да изчакат и засилва общото чувство на нервност преди референдума.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:41 | 10.09.22 г.
fallback