fallback

Амстердам започва трансформация на квартала на Червените фенери

Към инвестицията ще могат да се включат пенсионни фондове чрез инвестиционния мениджър Syntrus Achmea

11:53 | 18.05.16 г.

Холандският инвестиционен мениджър Syntrus Achmea Real Estate & Finance ще участва в пробразяване на квартала на Червените фенери в Амстердам - проект на стойност 300 млн. евро, съобщава онлайн изданието IPE.com.

Проектът PPP – сътрудничество между общинския съвет в Амстердам и жилищната корпорация Stadgenoot, цели да трансформира част от района в жилищни сгради и да увеличи разнообразието от магазини. Според Syntrus Achmea проектът обхваща недвижими имоти за около 150 млн. долара, поети от съвета.

Инвестиционният мениджър казва, че сумата може да се удвои, когато всички планирани изземвания бъдат приключени, включително на няколко имота, притежавани от жилищната корпорация Ymere.

Според Syntrus Achmea пенсионните фондове ще могат да се включат в инвестицията и да генерират „стабилна нискорискова възвращаемост от 4%“.

През последните години съветът затвори десетки кофишопове и позволи на много сгради да бъдат превърнати в хотели, кафенета и ресторанти. Местните власти са закупили и над 110 витрини, използвани за проституция, и планират да затворят други 40, което ще доведе до изчезването на почти една трета от тях, посочи говорител на съвета.

Syntrus Achmea подчертава, че трансформацията ще се случи в рамките на съществуващите имотии.

В замяна на участието в проекта инвеститорът е получил правото да постори 750 жилищни сгради в средния сегмент на четири места в града, потвърждава съветът.

Syntrus Achmea каза, че това ще бъде инвестиция за около 150 млн. евро, която също може да бъде предоставена като опция на пенсионните фондове.

За завършването на проекта ще са нужни между 10 и 15 години. Градският съвет на Амстердам трябва да вземе финално решение по проекта в началото на следващия месец.

На конференцията IPE Real Estate Conference & Awards в Амстердам миналата седмица кметът Еберхард ван дер Лаан заяви, че градът се нуждае от построяването на „огромен брой“ жилищни имоти през идващото десетилетие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:31 | 12.09.22 г.
fallback