fallback

"Свободното падане" на имотния пазар в Хонконг

Цените на жилищата в бившата британска колония намаляват с 13% от пика им през септември 2015 г.

12:39 | 12.05.16 г.

Имотният пазар в Хонконг се намира в състояние на „свободно падане“, коментира управителят на хедж фонда Hayman Capital Management Кайл Бас, съобщава Bloomberg.

“Хонконг се намира в най-лошата си позиция от кризата през 1997 година“, казва Бас по време на конференция в Лас Вегас. Сред основните причини за това е „безразсъдното“ кредитиране в Азия, особено в Малайзия и Тайланд.

Според него инвеститорите в Азия трябва да си зададат въпроса дали могат да се справят с от 30% до 40% отписвания на китайските си инвестиции.

Цените на имотите в Хонконг падат, продажбите се движат около 25-годишно дъно, докато градът се бори с последствията от забавящата се китайска икономика, посочва експертът. Според данните на Centaline Property Agency жилищата в Хонконг са поевтинели с 13% след пика, регистриран през септември 2015 г.

При последната „катастрофа“ в имотния сектор на бившата британска колония за 12 месеца цените на жилищата се сринаха с 50%. Това започна през октомври 1997 година.

Кайл Бас коментира още, че китайската кредитна система е с „едни от най-големите макроикономически дисбаланси в света“. Според него Китай вече изпитва ефектите от „твърдото приземяване“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:22 | 14.09.22 г.
fallback