fallback

Китайската следа в новата столица на Египет

Мащабният проект на стойност 45 млрд. долара се задвижи

13:12 | 11.05.16 г.

Когато президентът на Египет Абдел Фатах ал Сиси обяви амбициозния си план за изграждане на нова административна и бизнес столица на страната, мнозина разбираемо изразиха скептицизъм за проекта на стойност 45 млрд. долара, пише Wall Street Journal.

Днес част от скептицизма обаче се е изпарил напълно. През януари египетските власти и China State Construction Engineering Corp. представиха алианс, който да се заеме с проекта, а наскоро Кайро даде на китайската компания водеща роля в проекта.

Никоя от страните не е обявила детайли по споразумението и не е ясно дали китайската компания е поела някакви финансови ангажименти. Държавните медии в Египет обаче обявиха, че сделката е на стойност 15 млрд. долара под формата на кредити, грантове и меморандуми за разбирателство.

Вече се вижда и раздвижване върху пустинния терен, който се намира на малко повече от 60 км източно от столицата на Египет. В началото на април египетски строителни компании са започнали да изграждат пътища, ВиК инфраструктура и комуникации, съобщава жилищният министър на страната Мустафа Мадбули.

Мадбули поема ангажимент, че правителството ще преодолее всяко препятствие, за да реализира проекта.

Проектът за нова административна столица на Египет демонстрира огромното желание на китайския бизнес да се разшири извън родината си и особено на развиващите се пазари, където политическите лидери се опитват да трупат дивиденти и да си осигуряват подкрепа чрез икономическото развитие, отбелязва изданието.

Сиси, който дойде на власт през 2013 г. след кървав преврат, също се опитва да използва мегапроектите, за да насърчи доверието към режима в Египет.

Въпреки раздвижването по проекта за нова столица мащабите му все още извикват съмнения у много експерти. Освен административните райони, проектът предвижда и изграждането на 20 жилищни квартала за около 7 млн. души, небостъргачи, финансов квартал, както и международно летище, по-голямо от Heathrow в Лондон. Предвижда се и изграждането на обществен парк, конкуриращ по размери Сентрал парк в Ню Йорк, както и атракционен парк, който четирикратно надвишава площта на Дисниленд.

Експерти подчертават, че опитите на Египет да изгражда селища в покрайнините на Кайро, затъват в неефективност. Проектът обаче засилва и позициите на китайския президент Си Дзинпин, който лансира програма за засилване на глобалните позиции на Китай и китайския бизнес чрез изграждане на различни логистични и инфраструктурни проекти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:54 | 22.08.22 г.
fallback