fallback

Държавните инвестиционни фондове предпочитат инвестициите в имоти

Макроикономическата среда изправя суверенните фондове пред предизвикателства с финансирането и волатилността на фондовите пазари

11:35 | 21.04.16 г. 1

Приблизително две трети от средствата на държавните инвестиционни фондове са инвестирани в имоти, сочат данни на консултантската компания Preqin, цитирани от онлайн изданието ipe.com.

Данните на компанията сочат още, че към момента 62% от фондовете инвестират основно в имоти и инфраструктура.

Общият обем на активите под управление на суверенните фондове се е увеличил до 6,51 трлн. долара, посочва се в доклада на Preqin 2016 Sovereign Wealth Fund Review. Това представлява ръст от 200 млрд. долара за една година.

Основен двигател на този ръст са фондовете, които не са насочени към инвестиции в суровини. При тях обемът на активите под управление се увеличава с почти 300 млрд. долара за година.

Макроикономическата среда обаче изправя държавните инвестиционни фондове пред тежки предизвикателства. Сривът на цените на суровините може да доведе до проблеми с източниците на финансиране за някои от фондовете. Същевременно глобалните фондови пазари също остават волатилни.

Компанията подчертава, че предвид, че повечето държавни инвестиционни фондове идват от държави, зависими от износа на петрол, не е изненадващо, че ръстът на активността им се забавя.

Почти две трети от действащите държавни инвестиционни фондове са създадени през последните 15-16 години, отчита още компанията. Само през последните 6 години са се задействали 14 такива фонда. В момента в Боливия и Филипините се обсъжда създаването на държавни инвестиционни фондове.

Най-големият суверенен инвестиционен фонд остава този на Норвегия с 835 млрд. долара активи под управление (13% от общия обем активи на фондовете по света), сочат още данните. Над две трети от капитала в индустрията обаче е концентриран във фондовете от Близкия изток и Азия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:58 | 13.09.22 г.
fallback