fallback

Задава се първото IPO в сектора на имотите в Италия след кризата

Търсенето на бизнес имоти в Италия отчита бум, но инвеститорите не разполагат с богат избор от активи

15:54 | 14.04.16 г.

Фондовата борса в Италия скоро ще приветства първия си публичен фонд за инвестиции в имоти след кризата, пише Wall Street Journal. Базираният в Милано Coima Res планира да набере 215 млн. евро от американски и европейски инвеститори при първичното публично предлагане по-късно този месец.

Това ще е и първото IPO на италианската борса в сектора на имотите от 2006 г. насам, отчита компанията за данни и анализи Dealogic.

Coima намали очакваните средства от първичното публично предлагане, припомня изданието. Първоначално фондът очакваше да набере от инвеститорите 300 млн. евро. Фондът веднъж вече и отложи IPO-то заради волатилността на пазарите от началото на годината.

След позитивния старт на годината в момента инвеститорското доверие към Италия е значително по-ниско, допълва изданието. През март акциите на италианските и швейцарските публични дружества са най-малко предпочитаните от европейските фонд мениджъри.

От началото на януари водещият италиански борсов индекс FTSE MIB се е понижил със 17 на сто заради нестабилната търговия. Правителството междувременно занижи очакванията си за икономическия растеж в страната до 1,2% през тази и 1,4% през следващата година.

Същевременно търсенето на бизнес имоти в Италия отчита бум на фона на засиления интерес от страна на инвеститорите към по-високата възвръщаемост, която се постига от вложения в имоти. През миналата година инвестициите в бизнес имоти в страната отчитат ръст от 66% до 9,7 млрд. евро, показват данни на консултантската компания Real Capital Analytics.

Най-активни на италианския пазар са американските фондове за дялов капитал, сред които е Blackstone LLP. Интерес проявяват и пенсионни фондове, както и някои държавни инвестиционни фондове. Повечето от институционалните инвеститори обаче не успяват да намерят имоти, които да отговарят на критериите им.

Инвеститорите нямат и богат избор на акции на компании от сектора на имотите. Само два публични фонда са листнати на борсата в Милано - Beni Stabili SIIQ и Immobiliare Grande Distribuzione SIIQ.

Публичният сектор от пазара на имоти в Европа като цяло е много малък, а не само в Италия, посочва изданието. Според данни на различни консултанти делът на европейския публичен сектор достига 15,4% от общия в глобален мащаб. Същевременно делът на американския достига почти 45%, а в Азиатско-тихоокеанския регион е почти 31%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:50 | 02.09.22 г.
fallback