fallback

Продажбите на луксозни имоти в Лондон отчитат първи ръст за 2016 г. през март

Данъчните промени и сближаването на очакванията между купувачи и продавачи определят увеличението на сделките

12:41 | 07.04.16 г.
Автор - снимка
Редактор

Продажбите на първокласни имоти в Лондон записват първия си ръст за 2016 г. през март, показват данни на консултантската компания Knight Frank, цитирани от онлайн изданието propertywire.com.

Ръстът се обяснява с желанието на купувачите да избегнат увеличението на гербовия налог върху сделките с луксозни имоти и сделките на купувачите на втори дом, което влиза в сила от април.

През януари продажбите останаха стабилни, а през февруари отчетоха лек спад, припомня компанията. 

От друга страна ръстът на продажбите през март се определя и от осъзнаването на продавачите, че пазарът на луксозни имоти се е „охладил“. След глобалната финансова криза този сегмент от пазара в Лондон преживя истински бум, но през последните месеци се забавя най-вече заради данъчните промени от последните 18 месеца.

Допълнителен натиск върху пазара вероятно оказват и опасенията около предстоящия референдум за излизането на Великобритания от Европейския съюз (ЕС). Вотът е насрочен а 23 юни.

Все повече продавачи се опитват да привлекат потенциални купувачи, като намаляват офертните цени. Ръстът на цените се е забавил до 0,8% към края на март – най-слабото увеличение от шест години насам, отчитат експертите.

Компанията прогнозира, че пазарът на имоти в Лондон ще се поляризира още повече през тази година. За жилищата в първокласните райони се очаква спад на цените от средно 2 на сто, докато в източните райони и кварталите южно от Темза се очаква ръст от около 5 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:28 | 12.09.22 г.
fallback