fallback

Водещите пазари на жилищни имоти в Европа са навлезли в "суперцикъл"

Силното търсене и слаб ръст на предлагането са основен двигател на растежа

11:15 | 06.04.16 г. 2

Водещите пазари на жилищни имоти в Европа са навлезли в “суперцикъл” на силно търсене, компенсирано от бавнонарастващо предлагане, посочва се в нов доклад на консултантската компания Catella, цитиран от онлайн изданието propertyeu.info.

Компанията анализира 18 инвестиционни локации в Европа, като проучва икономиките, демографията, регулациите и т.н.

Европейският сектор на жилищните имоти се откроява като най-добре представящия се през последното десетилетие въпреки съществените различия в доходността и двигателите на развитие на отделните регионални пазари и градове.

Търсенето се увеличава рязко през последните 24 месеца и в момента няма индикации за край на тази тенденция. Това води и до силен ръст на цените.

През 2015 г. обемът на инвестициите в жилища в Европа се изчислява на 37,5 млрд. евро, сочат данните на компанията.

Според Томас Байърли от Catella две събития са се отразили на пазара на жилища на Стария континент. Нарастващата ликвидност и урбанизацията може да се опишат като “драматични” през последните години. Това доведе и до сегашната ситуация на силно търсене, но слабо растящо предлагане, но трябва да се имат предвид и националните политики, които определят отделните национални пазари, коментира той.

Градове като Лондон, Париж, швейцарските градски райони и големите германски градове са много популярни, което води до ръст на наемите и продажните цени. В резултат доходността намалява до 3-4%. Това пренасочва вниманието към по-второстепенни пазари с доходност от около 6%.

Подобни тенденции се наблюдават и в градовете в Полша и Испания. Тенденцията се очаква да се задържи  в средносрочен и дългосрочен план.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:27 | 12.09.22 г.
fallback