fallback

Brexit ще рефлектира негативно пазара на имоти във Великобритания

Водещи глобални инвеститори очакват стагнация и дори силен спад на икономиката на страната при напускане на ЕС

17:38 | 05.04.16 г.
Автор - снимка
Редактор

Две трети от водещите глобални инвеститори в имоти смятат, че ако Великобритания напусне Европейския съюз (ЕС), това ще рефлектира негативно върху притока на инвестиции в имоти на Острова, съобщава онлайн изданието propertywire.com, като се позовава на данни от проучване на консултантската компания KPMG.

Компанията е анкетирала 25 от най-големите глобални инвестиционни фонда в сектора на имотите с общ обем активи под управление от 400 млрд. долара. Само една трета от тях са намалили или планират да намалят инвестициите си преди референдума на Острова, който ще се проведе на 23 юни.

Останалите две трети посочват, че ако Великобритания реши да напусне ЕС, те ще намалят драстично вложенията си в имоти в страната и региона до окончателното изглаждане на взаимоотношенията между Брюксел и Лондон.

Точно този период на несигурност може да е пагубен за британската икономика, посочва изданието.

Що се отнася до алтернативните на Великобритания дестинации, повечето инвеститори поглеждат към Германия и Франция.

Основните опасения на инвеститорите, свързани с т.нар. Brexit, са за икономическата стагнация, която се очаква след това. Ако вотът на британците подкрепи напускането на ЕС, може да се стигне и до силен спад на икономиката.

Излизане на страната от ЕС може да има и тежко социално въздействие под формата на още по-сериозно забавяне на жилищното строителство. Лондон освен това може да изгуби водещите си позиции в глобален мащаб на финансов център, което също би довело до срив на пазара на имоти.

Същевременно перспективите за силен спад на цените на имотите във Великобритания след евентуално напускане на ЕС и по-евтин паунд вероятно ще привлекат инвеститори, които ще искат да се възползват от това преимущество на някакъв етап.

Вижте повече по темата във видеото на Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:14 | 27.08.22 г.
fallback