fallback

Кредиторите на Острова вдигат лихвите по заемите за строителство на луксозни имоти

Централната банка увеличи антицикличния капиталов буфер до 0,5% от рисково претеглените активи на банките и строителните асоциации

18:07 | 29.03.16 г.

Банките на Острова увеличават лихвите по заемите за строителство на луксозни имоти в строителство на фона на опасенията за свръхпредлагане в този сегмент от пазара, след като сривът на цените на петрола и увеличението на данъците възпряха чуждестранните купувачи, пише Bloomberg.

Лихвите по заемите за строителство на скъпи жилища са се увеличили с около 75 базисни пункта до 3,75% спрямо януари, според Рандиш Сандху, главен изпълнителен директор на кредитната компания Urban Exposure Real Estate Plc. За големите проекти в централен Лондон разходите за финансиране са нараснали най-силно от 2012 г. през последните шест месеца, допълва Уилям Нюсъм, старши директор в консултантската компания Savills Plc.

“На практика виждаме последствията от нервността в най-високия сегмент от пазара, която вече се предава и в малко по-ниския сегмент”, коментира Сандху. Финансовата институция, която той управлява, е раздала на строителни компании над 1 млрд. лири (1,4 млрд. долара).

Строителни компании планират или вече са започнали строителството на над 54 хил. жилища в централната част на Лондон, показват данни на консултантската компания  Lonres. Същевременно цените на жилищата в най-добрите квартали на града се понижиха най-силно от 2009 г. насам за шестте месеца до края на февруари, показват и данните на консултантската компания Knight Frank.

Основната спънка пред купувачите са по-високият гербов налог за луксозните имоти, както и сривът на финансовите пазари. Според експерти новите данъци са поставили този сегмент от пазара на имоти във Великобритания “на колене”.

Кредиторите стават все по-предпазливи при финансиране на такива проекти. Същевременно британската централна банка предупреди финансовите институции, че трябва да изградят допълнителни буфери в подкрепа на кредитирането, ако икономиката тръгне надолу.

Комитетът по финансова политика на Bank of England реши да увеличи и антицикличния капиталов буфер до 0,5% от рисково претеглените активи. Новата ставка се прилага от днес и важи за банките и строителните асоциации, както и клоновете на банки от ЕС, които кредитират в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:12 | 01.09.22 г.
fallback