fallback

Най-големият китайски конгломерат спира имотните проекти в малките градове

Пазарът трябва да се справи с усвояването на запасите, посочват от компанията

10:29 | 25.03.16 г.

Най-големият китайски конгломерат в сектора на имотите - Dalian Wanda Commercial Properties Co Ltd, съобщи, че спира инвестициите и строителството в малките градове на страната заради свръхпредлагането, съобщава Ройтерс.

Имотното подразделение на Dalian Wanda Group – конгломератът, притежаван от най-богатия китаец Уан Дзиенлин, обяви, че ще прекрати покупките на земя в тези градове.

„В трето- и четвъртостепенните градове, въпреки подобренията заради стимулите на правителството, пазарът на имоти се изправя пред трудното предизвикателство да се справи с огромните запаси“, коментира президентът на компанията Ки Дзие по време на пресконференция, на която бяха представени финансовите резултати на дружеството.

Строителната компания обяви, че печалбата ѝ е нараснала с почти 15 на сто до 17 млрд. юана (2,61 млрд. долара) през 2015 г. - първата година от изпълнението на новата стратегия, която предвижда търсене на външни инвестиции за строителство на шопинг центрове.

Дружеството отчете, че почти две трети от договорите за продажби са сключени във водещите градове. За тази година строителят очаква 39% спад на продажбите до 100 млрд. юана, като фокусът ще е върху управлението на жилищните имоти за продажба и отдаване под наем.

Wanda смята да открие през тази година 50 нови шопинг центъра. Към края на миналата година броят им достига 133.

Информационната агенция припомня, че през миналата година разходите за обезценки на компанията скочиха повече от 17 пъти до 1,1 млрд. юана, което тогава беше обяснено със срива на пазара на имоти в малките градове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:04 | 11.09.22 г.
fallback