fallback

Yandex ще придобие централата си в Москва заради растящите офис наеми

Един от големите проблеми за фирмите в Москва е, че наемите се изчисляват в долари, а се събират в равностойността им в рубли

09:28 | 23.02.16 г.

Yandex ще придобие централата си в Москва заради нарастващите наеми на офисите, които заради обвързването им с долара притискат печалбата на компанията, съобщава Bloomberg.

Компанията, която притежава най-голямата търсачка в Русия, ще финансира покупката на седем сгради от базираната в Кипър “Красная роза 1879” чрез емисия на нови 12,9 млн. обикновени акции клас “А” и дълг в размер на 490 млн. долара.

Сделката ще помогне на Yandex да реши един от най-наболелите си проблеми, който всъщност е валиден за много от фирмите в Москва. Наемите в града се изчисляват в долари, а се събират в равностойността им в рубли. През последните две години обаче руската валута изгуби повече от половината от стойността си спрямо зелените пари.

Компанията изчислява, че като купи централата си и елиминира плащането на наеми, ще добави поне 600 базисни точки към печалбата си преди данъци, такси, обезценки и амортизации.

Собствеността ще спестява на Yandex приблизително 60 млн. долара годишно през следващите пет години, допълват експерти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:16 | 13.09.22 г.
fallback