fallback

Китайските купувачи на имоти стават все по-активни на водещите пазари в чужбина

Най-желаните локации от китайските купувачи за 2015 г. са Манхатън в Ню Йорк, Лондон, както и австралийските градове Сидни и Мелбърн

18:31 | 21.02.16 г. 1

Въпреки турбуленциите на пазарите у дома, купувачите на имоти от Китай продължават да влагат сериозни суми на водещите западни пазари на недвижимости, пише Forbes.

През миналата година обемът на сделките, осъществени от китайски купувачи, се е удвоил до 30 млрд. долара спрямо предходната 2014 г., сочат данни на консултантската компания Knight Frank.

Най-желаните локации от китайските купувачи са Манхатън в Ню Йорк, Лондон, както и австралийските градове Сидни и Мелбърн. Сделките в тези градове надвишават 40 на сто от всички осъществени сделки от китайци.

Обемът на китайските инвестиции в Манхатън достига 5,78 млрд. долара през 2015 г., което представлява петкратно увеличение спрямо предходната година.

Голям интерес привличат и по-малките офис центрове в САЩ, като Бостън и Чикаго.

Все повече сделки с имоти сключват китайските застрахователни дружества и по-малките строителни компании. Застрахователите се интересуват най-вече от трофейни активи, докато строителите – от всякакви доходоносни сделки.

Сред най-емблематичните сделки са тази за хотела Waldorf Astoria за близо 2 млрд. долара, за Heron Tower в Лондон за 1,2 млрд. долара, както и за финансовия център на Мерил Линч в Манхатън за 414 млн. долара.

Китайските застрахователи също са удвоили инвестициите си в имоти в чужбина – до 4 млрд. долара пред 2015 г., показват още данните.

Компанията прогнозира, че инвестициите на китайците в имоти в чужбина ще продължат да се увеличават и през тази година заради стремежа и на бизнеса, и на физически лица от страната да диверсифицират вложенията си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:21 | 03.09.22 г.
fallback