fallback

Инвестиции в бизнес имоти за 1 000 евро? И това е възможно

Британски стартъп ще позволи на физически лица да финансират проекти по целия свят, като ги свързва със строителни и имотни компании

11:58 | 19.02.16 г.

Хвърляте заровете и взимате 200 долара. Купувате си жп гара. В действителност инвестирането в бизнес имоти никога не е било толкова лесно, колкото в Monopoly. Обикновено физически лица не могат да купуват директно, но британският стартъп BrickVest се опитва да направи нещо, което да поднесе на по-широк кръг от хора възможности за инвестиции в бизнес имоти, пише Bloomberg.

Моделът на финансиране на компанията ще позволи на хората да финансират проекти по целия свят с най-малко 1 000 евро инвестиция. По-късно те могат да използват платформата, за да продадат своите дялове, като така създават по-прозрачен и ликвиден пазар в сравнение със съществуващия.

Компанията, която се регулира от финансовия регулатор на Острова, се надява да привлече сделки в широк диапазон – от 500 хил. до 50 млн. британски лири.

“Традиционните инвестиции в бизнес имоти страдат от проблеми, свързани с качеството, прозрачността, ликвидността и достъпа”, коментира Еманюел Лумино, бивш инвестиционен банкер, който в момента е главен изпълнителен директор на BrickVest и един от тримата съоснователи на компанията. Той посочва, че компанията му помага за решаването на тези проблеми.

Платформата е ограничена за “професионални клиенти”, според определението на евродирективата за пазарите и финансовите инвестиции. Заможни физически лица обаче с достатъчно финансови познания и съществуващ портфейл на стойност повече от 500 хил. евро също ще може да се включват.

BrickVest ще предлага акции и дългови инвестиции, всяка от които ще бъде класифицирана според стратегията и риска от независим комитет, който не работи за компанията. Комитетът се ръководи от Реми Антонини, бивш изпълнителен директор на European real estate research.

Лумино коментира, че това е голяма промяна на начина за осъществяване на сделки с недвижими имоти. Според него инвеститорите не винаги искат да купуват сгради, а по-скоро се интересуват от стратегия.

Сред реалните фирми за имоти, които са използвали платформата за обявяване на инвестиции, е базираната в Люксембург Corestate Capital Group. Тя предлага инвестиция в портфейл на стойност 125 млн. евро, който се състои от 21 търговски имота в Германия. Друга компания – Aerium, пък предлага проект за реконструкция на офис в центъра на Берлин.

За инвеститорите достъпът до платформата и разглеждането на възможностите е безплатно. При включване в инвестиция се плаща 3% авансово и такса за управление до 1% годишно. При успешно излизане от инвестицията таксата е 10 на сто. Ако инвеститор реши да продаде дела си преди приключване на инвестиционния период, ще се начислява такса от 1% за листването на дела. За дълговите инвестиции пък се предвижда 1% такса за управление, която ще се плаща годишно.

Строителни и имотни компании могат да публикуват възможности за инвестиции безплатно, но те трябва да се съгласят да отпуснат определен процент от сделките на платформата. Компанията ще начислява и 0,25% годишна такса за покриване на разходите около оценката на инвестицията. При дълговите инвестиции кредитополучателят плаща 3 на сто авансово.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:19 | 12.09.22 г.
fallback