fallback

Отчитат рекордна година за инвестициите в имоти в Испания

Около две трети от общия обем инвестиции са сделки за търговски и офис имоти

16:05 | 25.01.16 г. 1
Автор - снимка
Редактор

Миналата година е била рекордна за инвестициите на пазара на имоти в Испания, съобщава онлайн порталът themovechannel.com. Обемът на инвестициите в недвижимости в страната е скочил с 67% на годишна база заради слабото евро и подобряващите се пазарни условия, които привличат чуждестранни купувачи, посочва изданието.

Общият обем на сделките на испанския пазар на имоти за миналата година се оценява на 11,7 млн. евро, сочат данни на консултантската компания BNP Paribas Real Estate. Обемът на трансакциите не само, че е значително по-висок спрямо 2014 г., но и с 25 на сто над обемите, отчетени преди кризата.

Около две трети от общия обем инвестиции са сделки за търговски и офис имоти, сочат още данните. Обемът на сделките с жилища достига 5 на сто от общия обем. 

Въпреки това обаче, жилищният пазар в Испания се радва на силна година. Данните на испанския статистически институт показнат, че към края на ноември сделките са с близо 14 на сто повече на годишна база, което представлява ръст за 15-ти пореден месец.

Най-активните чуждестранни купувачи на имоти в Испания са френските, американските и британските инвеститори, основно благодарение на засилването на британския паунд и щатския долар на валутните пазари.

Най-силен ръст на продажбите на имоти на 100 хил. жители е отчетен в провинцията Валенсия и на Балеарските острови.

С ръста на продажбите се оттласкват и цените, макар и с по-бавни темпове. Според статистиката на консултантската компания Tinsa ръстът на цените на жилищата в Испания през миналата година достига 1% - първото повишение от глобалната финансова криза насам.

Най-силни увеличения на цените са отчетени в Каталуния и Мадрид – съответно 5,3% и 3,3%, следвани от Балеарските острови с 2,7%.

Към момента отнема 10,2 месеца да бъде продаден средностатистически имот в Испания спрямо 10,6 месеца година по-рано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:44 | 12.09.22 г.
fallback