fallback

Британското правителство продаде дела си в King’s Cross

Мащабният проект за рехабилитация на цял район в Лондон е един от най-големите в Европа в момента

13:55 | 25.01.16 г.
Автор - снимка
Редактор

Британското правителство продаде дела си в мащабния проект King’s Cross в Лондон на австралийския пенсионен фонд AustralianSuper за 371 млн. паунда, като така сложи край на директното си участие в проекта, съобщава Financial Times.

Продажбата на държавния дял в проекта е част от плановете за набиране на 4,5 млрд. паунда и елиминиране на бюджетния дефицит на страната до 2019 – 2020 г., допълва изданието.

Лондон и държавната компания Continental Railways са продали дела си в размер на общо 36,5% от Central Limited Partnership – собственикът на King’s Cross, като приходите ще постъпят директно в държавната хазна, съобщават от британското финансово министерство.

DHL, куриерската компания на Deutsche Post, също е продала 6-процентния си дял от проекта на същия австралийски пенсионен фонд, посочват запознати източници. Така общият дял на фонда в проекта достига 67,5%, след като институцията придоби дял от 25 на сто през март миналата година.

King’s Cross е един от най-големите проекти за ремонт и рехабилитация на цял район. Проектът е привлякъл над 100 запитвания с интерес за партньорство, съобщава консултантската компания Lazard.

Проектът трябва да бъде завършен към 2020 г., като след приключването му в района ще има 2 хил. нови жилища, както и няколко стотици хиляди нови офис и търговски площи. Там ще бъде и новата централа на Google. Около 40 на сто от земята е предвидена за публични пространсва.

Преди мащабната реконструкция по-голямата част от земята беше изпъстрена с изоставени индустриални имоти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:23 | 14.09.22 г.
fallback